Eredményhirdetés! – Fotó- és Rajzpályázat

Eredményhirdetés! – Fotó- és Rajzpályázat

Tisztelt Pályázók! Kedves Berkesziek!

Berkesz Község Fotó és Rajzpályázat zsűrijének nevében szeretettel köszöntöm Önöket. Berkesz Község Önkormányzata és a Tegyünk Együtt Valamit Berkeszért Mozgalom közösen, hagyományteremtő céllal meghirdette a Fotó – és Rajzpályázatát. A koronavírus viszont átírta az életünket, ezért a megszokott forma helyett az online értékelést választottuk.

Nagy örömünkre szolgált, hogy mindkét pályázati kiírásra érkeztek pályaművek. Köszönjük a pályázóknak munkáikat!

Röviden az alkotásokról: a rajzpályázatra 35 pályamunkát küldtek be a résztvevők két korcsoportban. A pályaművekre jellemző a különböző rajz- és fotótechnikák alkalmazása.

Legtöbben a Berkeszi Vay – kastély, illetve kastélypark témában küldték be a munkáikat, összesen 21 rajzot kaptunk. A természet, falu és ember témakörben összesen 14 rajz készült.

A fotópályázatra 26 pályamű érkezett 5 alkotótól: természetfotó témában 18, Berkesz lakói és a falu témában 3, a Vay- kastély témában pedig 5 fotót kaptunk.

Minden életkorból sikerült megszólítani az alkotókat.  Különböző színvonalú alkotások születtek. Megható volt a zsűri számára, hogy távolról is,   Bekecs községből olyan személy unokájától is érkezett pályamű, aki gyerekkorában a berkeszi nevelőotthonban élt.

A rajzokat és fotókat nézve látszik, hogy az alkotók nyitott szemmel járnak-kelnek a világban, minden apró részletet megfigyelnek, különböző technikákat alkalmaznak.

 

Külön dicséretet érdemelnek a Gégényi Általános Iskola tanulói, akik személyesen is ellátogattak falunkba, hogy jól szemügyre vegyék a Vay-kastélyt.  A látogatást siker koronázta, ezt bizonyítják remek munkáik.

Minden egyes pályamű megfelelt az elbírálás szempontjainak, figyelembe véve a gyermekek életkorát és fejlettségi szintjét. Ügyeltek a térbeli viszonyokra, a minőségre, az esztétikára.

Az ötletesség és egyedi megoldások jobban kifejeződnek a beküldött fotókon, ahol már az alkotók egyénisége is megmutatkozik. Minden fotó igényes, hűen tükrözi a környezetünkben lévő természeti szépségeket, megragadva azt a pillanatot, amely a következő másodpercben már nem is létezik.

 

Az elbírálás szempontjai:

  • térbeli viszonyok ábrázolása
  • ötletesség, eredeti megoldások
  • kivitelezés minősége
  • alkalmazott technika nehézsége és használata
  • esztétikai élmény

 

 

A Rajz – és Fotópályázat zsűrije a következő döntést hozta:

 

Rajz – első kategória 10-éves korig:

  1. Gulyás Boglárka 4.o.
  2. Ur Milán 4.o.
  3. Sztrezeniczky Laura 4.o.

 

Rajz- második kategória 17-éves korig:

  1. Bilecz Krisztina 6.o.
  2. Vártás Tibor 6.o.
  3. Káló Renáta 7.o.

 

Fotópályázat

  1. Nagy Gábor 17 éves – Pitypang
  2. Fintor Liliána 12 éves – Cica
  3. László András 17 éves – Tavaszi beporzás

 

 

Anyagi forrásaink végesek, ezért csak az első három helyezettet tudjuk pénzjutalomban részesíteni. A nyertesek a díjakat és okleveleket személyesen vehetik át a Berkeszi Önkormányzat ügyfélfogadási idejében november 10-től hétköznapokon 8:00 órától 12.00 óráig. A többi pályázónak ajándékokkal és oklevéllel köszönjük meg munkáját.

A beérkezett pályaművek megtekinthetők november 10-től a Berkeszi Vay-kastély kiállítótermében előzetes bejelentkezés alapján  (+36-45/630-051).

 

Gratulálunk a nyerteseknek és minden egyes versenyzőnek, akik beküldték az alkotásaikat, hogy akár rajzban vagy fotóban megmutassák, mit jelent számukra Berkesz, milyennek is látják. Reméljük a következő években folytathatjuk ezt a kezdeményezést, és sok szép munkát láthatunk az alkotóktól!

 

Berkesz, 2020.11.06